INLIGTINGSENTRUM

Technology [photo] 

Die Wêreld- Ekonomiese Forum (WEF) het in 2007 sy inisiatief oor die toekoms van voedselsekerheid en landbou bekend gemaak. Volgens hierdie inisiatief se missiestelling sal ʼn wêreldwye bevolking van 9.8 miljard teen 2050 sowat 70% meer voedsel nodig hê as nou.


Die landboubedryf verbruik sowat 70% van die wêreld se varswaterbronne en die groeiende skaarste aan water veroorsaak ’n al hoe groter vraag na innoverende landbou-oplossings.


Diegene wat oud genoeg is om die wetenskapsfiksie uit die sewentigs en tagtigs te onthou, mag dalk herinner word aan prentjies van motors wat self kan ry en robotte wat mense dien. Hierdie prentjies het dikwels die onderskrif: “In die jaar 2000” gehad. Deur die jare, selfs so vroeg as die 1800’s het hierdie tegnologiese tydperk waarin ons vandag is, mense se verbeeldings aangegryp.


Die afgelope paar jaar trek die landboubedryf al hoe meer voordeel uit die gebruik van kernstraling om gewasopbrengs in terme van besproeiingsbestuur te verhoog.


Die winsgewendheid van mielieproduksie in die semi-ariede streke van Suid-Afrika is afhanklik van die doeltreffende gebruik van beperkte reënval.


Presisieboerdery word tans as die mees belowende landboukundige benadering beskou wat volhoubare gewasproduksie kan bevorder. Hierdie benadering fokus daarop dat die regte besluite geneem word om opbrengs en gehalte te optimaliseer, impak op die omgewing te verminder en risiko vir die produsent te identifiseer en te kwantifiseer.


Presisieboerdery word tans as die mees belowende landboukundige benadering beskou wat volhoubare gewasproduksie kan bevorder.


Die toenemende aanvaarding van presisieboerdery as 'n meganisme om produksierisiko's te beperk en winsgewendheid te verbeter, terwyl die omgewing beskerm word, het die afgelope dekade wêreldwyd groot druk op hoë-volume grondlaboratoriums geplaas.


Sukroseproduksie in plante is een van die mees basiese stappe in fotosintese en die bron van mobiele en onmiddelik beskikbare energie vir plantegroei, instandhouding en groeikragtigheid. Gedurende die vroeë 1800's het Adolf Brix, deur die gebruik van refraktometrie, 'n vinnige metode en skaal ontwikkel om sukrosevlakke vir die wyn- en fermentasie-bedrywe te meet.


Presisieboerdery is 'n konsep wat deesdae in elke tydskrif of publikasie voorkom en van alle kante benader en omskryf word.